Hoe ziet een behandeling eruit?

Wat gebeurt er precies tijdens een osteopathie behandeling? Dat blijkt in de praktijk best lastig uit te leggen. Een veelgehoorde opmerking is dat het lijkt alsof een osteopaat niets doet. Niets is minder waar, er gebeurt juist heel veel! Over het algemeen duurt een behandeling drie kwartier tot een uur. De eerste afspraak vaak wat langer, want daarin wordt ook een uitgebreide anamnese (ziektegeschiedenis) van het paard met u doorgesproken.

 

Op eigen wijze

Sommige dieren zijn in eerste instantie onwennig en onrustig. Zijn ze eenmaal gewend aan deze manier van bevoeld en behandeld worden, dan zie je vaak een diepe rust over het dier komen. Vaak gaat het paard gapen of flemen of beweegt subtiel met de neus. Ook kan hij in de verte gaan staren of zich juist naar binnen keren. Honden gaan meestal uitgebreid liggen en geven zich op die manier over aan een behandeling.

 

Onzichtbare signalen

Wat er in het lichaam gebeurt tijdens een behandeling, zie je niet als buitenstaander. De osteopaat voelt met zijn geoefende handen wel waar er een verstoring of blokkade zit. Deze wordt door middel van diverse zachte, manuele technieken verholpen. Dat kan direct verlichting bieden, maar meestal is het grootste effect te zien in de dagen en weken na een (of meerdere ) behandeling(en).

Effecten:

  • Soepeler en grotere beweeglijkheid
  • Ruimere gangen
  • Minder of geen pijnklachten
  • Minder of geen verzet meer
  • Gedragsveranderingen

Het is per dier verschillend hoe zichtbaar en merkbaar de veranderingen zijn. Soms is het verschil heel groot, soms klein en subtiel, maar er is altijd een effect.

Belangrijke dingen om rekening mee te houden

Graag wil ik op deze plek aandacht geven aan het feit dat zowel paard als hond na een behandeling echt rust nodig hebben, minimaal 3 à 4 dagen voor een hond en 4 dagen tot 1 week voor een paard. Uiteraard zitten hier ook verschillen in, maar het is dus niet verstandig om een behandeling en een wedstrijd/show/langdurig pensionbezoek etc. kort op elkaar te plannen. Dit geldt ook voor het tandartsbezoek, een bezoek van de hoefsmid en/of dierenarts bezoek/inenting.

Zie voor meer van dit soort onderwerpen en vragen rondom een afspraak het kopje FAQ’s.

 

Muriel Paauwe Diergezondheid is aangesloten bij de NVDO (beroepsvereniging voor dierosteopaten).

Contact

Muriel Paauwe Diergezondheid

Kerspas 3, 7065 AW Sinderen

06-18424805

info@murielpaauwediergezondheid.nl

Log in or Sign up