Visie op diergezondheid

De term ‘diergezondheid’ is voor mij een overkoepelend begrip. Ik houd me niet alleen bezig met reguliere diergeneeskunde of met osteopathie. Mijn interesses bevinden zich in beide disciplines, vandaar de bredere term. Geen of-of maar en-en, oftewel:

‘Meer oog voor diergezondheid’

 

Naast fysieke gezondheid en welzijn van het dier is er nog een belangrijke factor. Kan het dier doen wat het graag doet, beweegt het lekker en als vanzelf door zijn lijf, is het één met zijn omgeving en straalt het levensvreugde uit? Kortom; zit het dier lekker in zijn vel? Bij paarden spreken we dan ook wel over een ‘happy athlete’.

Meten en weten
Als mens kunnen we veel van bovenstaande punten wel min of meer beoordelen. Er zijn inmiddels diverse scorelijsten waarop je als paardeneigenaar en -professional kunt bijhouden welke signalen het dier geeft  en hoe het staat met bijvoorbeeld de pijnbeleving van het dier. Dit zijn mooie hulpmiddelen en geven een algemeen handvat van hoe het dier zich voelt. 

Hulp inschakelen
Toch kan uiteindelijk alleen het dier zelf aangeven of het daadwerkelijk ‘goed in zijn vel zit’. Dit gaat verder dan alleen het afgeven van de uiterlijke signalen die we als mens kunnen waarnemen en interpreteren. Het lichaam van het dier zelf heeft ons vaak meer gedetailleerde informatie te vertellen dan op het eerste gezicht lijkt. Bij twijfel over de gezondheid van je paard of hond is het raadzaam een deskundige, een dierenarts of osteopaat, te raadplegen.

Hoe werk ik?

Inmiddels, anno 2023, ben ik een aantal jaren aan het werk als dierosteopaat. En in die tijd heb ik mij een bepaalde werkwijze eigen gemaakt. Graag wil ik op deze plek daar wat aandacht aan besteden om een en ander te verduidelijken wat betreft mijn werkwijze en visie.

Hoe ziet een behandeltraject eruit?
Normaal gesproken lees ik van te voren het door u ingestuurde intakeformulier door en zal aan de hand daarvan tijdens het eerste consult wat aanvullende vragen aan u stellen en hier op dieper ingaan. Daarna is het fijn om uw dier te zien bewegen. Soms is het voldoende om de hond te zien rondscharrelen in de praktijk, maar in sommige gevallen is het fijn om buiten een klein stukje te lopen. Tot slot zal ik uw dier manueel onderzoeken en waar nodig en mogelijk, direct behandelen.

Meestal zijn er zo’n 2-3 behandelingen nodig om dieper tot de oorzaak van de klacht door te dringen. Vaak zitten er steeds 6 tot 8 weken tussen 2 behandelingen, maar dit kan ook korter zijn. Dit hangt volledig af van het dier, de klacht en de mogelijkheden die er zijn. Als er na 2-3 behandelingen geen verschil te bemerken/ te voelen is, dan stuur ik u, uiteraard in overleg, door naar een discipline van keuze. Dit kan een (holistisch)dierenarts zijn, een fysiotherapeut, natuurgeneeskundige, voedingsdeskundige of gedragsdeskundige (voor meer hierover, zie het kopje doorverwijzen en samenwerken).

Na deze eerste behandelingen, kijk ik samen met u als eigenaar naar het beste vervolgtraject. Dit kan zijn om te beginnen elke 3 maanden een behandeling tot er stabiliteit is gevonden en dat dit uitgebouwd wordt naar elke 6 of zelfs elke 12 maanden (preventieve/onderhoudsbasis). Dit is uiteraard heel individueel en wordt door tal van factoren bepaald.

spannend

Spannend?
Soms is het zo dat een dier, vaker honden dan paarden, het eng vinden om aangeraakt te worden door vreemden. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend zijn, maar mijn eerste aanpak zal altijd zijn om het vertrouwen van het dier proberen te winnen. Het kan dus zomaar zijn dat de eerste paar afspraken alleen gebruikt kunnen worden om het dier aan te kunnen raken in vertrouwen. Mocht dit niet lukken in 2 a 3 keer, dan kan ik de hulp van een gedragsdeskundige inschakelen. Er is dan de mogelijkheid om hier een gezamenlijke afspraak voor in te plannen, samen met de gedragsdeskundige.

Tot op heden heb ik voor deze afspraken steeds een ander (lager)tarief gevoerd, met de achterliggende reden dat ik niet veel kon doen, dus daarom ook niet het volle bedrag wilde rekenen. De ervaring leert echter dat ik evenveel en vaak zelfs meer tijd kwijt ben om met uw dier aan het werk te zijn en dat dit werk noodzakelijk is om überhaupt een behandeling te kunnen starten. Vanaf heden zal het speciale tarief hiervoor dan ook vervallen en zal ik hiervoor het normale tarief hanteren.

Hierbij wil ik nogmaals benadrukken dat het vormen van een vertrouwens band en zonder dwang te kunnen behandelen essentieel is om tot een effectieve vorm van behandelen te komen. Hoe meer spanning bij het dier, hoe meer het sympathisch zenuwstelsel zal overheersen, hoe minder mijn behandelingen effect zullen hebben.

 

Muriel Paauwe Diergezondheid is aangesloten bij de NVDO (beroepsvereniging voor dierosteopaten).

Contact

Muriel Paauwe Diergezondheid

Kerspas 3, 7065 AW Sinderen

06-18424805

info@murielpaauwediergezondheid.nl

Log in or Sign up