Visie op diergezondheid

De term ‘diergezondheid’ is voor mij een overkoepelend begrip. Ik houd me niet alleen bezig met reguliere diergeneeskunde of met osteopathie. Mijn interesses en werkzaamheden bevinden zich in beide disciplines, vandaar de bredere term. Geen of-of maar en-en, oftewel:

‘Meer oog voor diergezondheid’

 

Naast fysieke gezondheid en welzijn van het dier is er nog een belangrijke factor. Kan het dier doen wat het graag doet, beweegt het lekker en als vanzelf door zijn lijf, is het één met zijn omgeving en straalt het levensvreugde uit? Kortom; zit het dier lekker in zijn vel? Bij paarden spreken we dan ook wel over een ‘happy athlete’.

Meten en weten
Als mens kunnen we veel van bovenstaande punten wel min of meer beoordelen. Er zijn inmiddels diverse scorelijsten waarop je als paardeneigenaar en -professional kunt bijhouden welke signalen het dier geeft  en hoe het staat met bijvoorbeeld de pijnbeleving van het dier. Dit zijn mooie hulpmiddelen en geven een algemeen handvat van hoe het dier zich voelt. 

Hulp inschakelen
Toch kan uiteindelijk alleen het dier zelf aangeven of het daadwerkelijk ‘goed in zijn vel zit’. Dit gaat verder dan alleen het afgeven van de uiterlijke signalen die we als mens kunnen waarnemen en interpreteren. Het lichaam van het dier zelf heeft ons vaak meer gedetailleerde informatie te vertellen dan op het eerste gezicht lijkt. Bij twijfel over de gezondheid van je paard of hond is het raadzaam een deskundige, een dierenarts of osteopaat, te raadplegen.

Muriel Paauwe Diergezondheid is aangesloten bij de KNMVD (beroepsvereniging voor dierenartsen) en de NVDO (beroepsvereniging voor dierosteopaten).

Contact

Muriel Paauwe Diergezondheid

Kerspas 3, 7065 AW Sinderen

06-18424805

info@murielpaauwediergezondheid.nl

Log in or Sign up